pole obszaru, calka oznaczona
Ziółek: hej, jak policzyć obszar ograniczony przez takie krzywe:
y = −x2, y = √x, y = x − 4, x = 4
6 wrz 18:02
Blee:
tak trudno narysować sobie
więc masz
∫
AB (
czerwony −
zielony) dx + ∫
BC (
czerwony −
niebieski) dx
6 wrz 18:27
Blee:
Widzę, że będzie ciężko u Ciebie we wrześniu.
6 wrz 18:27
Blee:
oczywiście −−− A,B,C <−−− chodzi o współrzędne 'x' tychże punktów
6 wrz 18:28
Ziółek: Rysunek mam, mam problem z określeniem właśnie tej współrzędnej punktu B
6 wrz 18:35
Blee:
hmmmm może w ten sposób:
−x2 = x−4 <−−− wyznacz 'x' (i pamiętaj, że x ≈ 1.5 co widzisz z wykresu/szkicu wykresu
6 wrz 19:01