Ostrosłup
Detektiv: Długość każdej krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 6 cm. Oblicz Pc i V
tej bryły.
21 lut 15:55
tim: Ja robię.
21 lut 15:57
tim: Wr.. Skasowało się. Moment.
21 lut 16:03
tim:

e = pół przekątnej podstawy = 6
√2 / 2
H
2 + e
2 = 6
2
Wylicz H.
Podaj wzór na objętość.
Pole podstawy = 6 * 6 = 36
Oblicz objętość.
h
2 + 3
2 = 6
2
WYlicz h.
Oblicz pole jednego trójkąta z boku (a * h / 2)
Pole całkowite = Pole podstawy + 4 Pole ściany bocznej.
21 lut 16:09
Detektiv: dzięki
21 lut 16:55