matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Hsgdfwj:
Oblicz wartość wyrażenia:
x
3
−x dla x=
3
√
√
3
+
√
2
+
3
√
√
3
−
√
2
3
2
√
3
+3(
3
√
√
3
+
√
2
)
2
+3(
3
√
√
3
−
√
2
)
2
Doszłam do
i nie wiem co dalej
3
6 wrz 09:20
ICSP:
x =
3
√
√
3
+
√
2
+
3
√
√
3
−
√
2
//
3
x
3
= 2
√
3
+ 3(
3
√
√
3
+
√
2
+
3
√
√
3
−
√
2
) = 2
√
3
+ 3x
x
3
2
√
3
+ 3x
− x =
− x =...
3
3
6 wrz 09:24
Eta:
a=
3
√
√
3
+
√
2
, b=
3
√
√
3
−
√
2
to ab=
3
√
3−2
=1 i a+b=x
x
3
−3x
W=
3
x=a+b //
3
x
3
=a
3
+b
3
+3ab(a+b) ⇒ x
3
=a
3
+b
3
+3x to x
3
−3x=a
3
+b
3
a
3
+b
3
√
3
+
√
2
+
√
3
−
√
2
W=
=
3
3
2
√
3
W=
3
==========
6 wrz 13:51