Asymptoty
Sempt: Obliczyć dziedzinę i wyznaczyć asymptoty: f(x)=1+ 2x+4x2+...
q=|2x| <1
2−xx<0 => x należy do (0,2)
⋀
2+xx>0 => x należy do (−∞, − 2) ∪ (0,+∞)
zatem Df=(0, 2)
S=xx−2
Asymptoty ukośne: y=ax+b a=limx→∞ = x/(x−2) x = limx→+∞ = 1x−2
i jak dalej, ktoś pomoże?
5 wrz 20:38
Jerzy:
Druga linijka... bzdety.Podstaw sobie x = 1.
5 wrz 20:48
Sempt: W takim razie w jaki sposób obliczyć 2−xx <0 poprawnie?
A co z asymptotami, tam też coś jest źle?
5 wrz 21:22
Blee:
| | 2 | | 2 | |
| |
| | < 1 <−−−− proponuje narysować f(x) = | |
| | |
| | x | | x | |
I gotowe
5 wrz 21:26
Blee:
albo rozwiązujesz:
1) x > 0
2) x < 0
| 2 | |
| < 1 −> 2 < −x (bo −x>0) −> x < −2 |
| −x | |
5 wrz 21:28
Sempt: Ok, chyba rozumiem zatem z wykresu odczytuję, że Df= (−∞, − 2) ∪ (2, +∞), zgadza się?
5 wrz 21:35
Blee:
da
5 wrz 21:37
Blee:
No i jak już tak bardzo chcesz zaczynać od ukośnej asymptoty to policz granicę do końca ... a
zobaczysz, że:
więc:
b = lim f(x) =

i nasza asymptota ukośna to tak naprawdę asymptota pozioma
no i jeszcze patrzymy na asymptotę pionową
5 wrz 21:40
Sempt: Czyli b= lim f(x)−ax= xx−2 = [∞∞] i teraz z reguły de Hospitala?
A jak obliczyć to a=lim f(x)x bo z tym mam właśnie problem...
5 wrz 21:49
Blee:
| | x | | 1 | |
serio  lim |
| = lim |
| =  |
| | x−2 | | 1 − (2/x) | |
5 wrz 21:49
Blee:
Sempt −−− to zanim zrobisz to zadanie, to sobie zrób powtórkę z granic, bo takie granice to
powinieneś w pamięci rozwiązywać, z zawiązanymi oczami i to po pijaku
5 wrz 21:50
Blee:
| | 1 | |
do czego dąży |
|  czy to dla x−> + ∞ czy to dla x−> − ∞  |
| | x−2 | |
5 wrz 21:52
Sempt: Do +∞ na razie
b=lim+∞ =11−(2/x) = 11−0 = 1?
5 wrz 22:00
Blee:
no i do −
∞
5 wrz 22:28
Sempt: Dla − ∞ to samo? Nie wiem, bo dalej nie ogarniam jak policzyć a=lim 1x−2
5 wrz 22:46
Blee:
tak ... będzie to samo
dla +
∞
| 1 | | 1 | | 1 | |
| −> |
| = |
| −> 0 |
| x−2 | | ∞ − 2 | | ∞ | |
dla −
∞
| 1 | | 1 | | 1 | |
| −> |
| = − |
| −> 0 |
| x−2 | | −∞ − 2 | | ∞ | |
5 wrz 22:51
Blee:
Jeszcze raz napiszę −−− wróć do PODSTAW związanych z granicami
5 wrz 22:51
6 wrz 00:00
Sempt: Dzięki
6 wrz 00:07