Zastosowanie wykresów funkcji do rozwiązywania zadań
marcinmat: Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=|(x − 1)
(2) − 2|, gdzie x∊R. Na podstawie
wykresu funkcji f rozwiąż równanie |(x − 1)
(2) − 2|.
Proszę was o pomoc, nie mam zielonego podejścia jak podejsć do tego zadania
5 wrz 20:26
marcinmat: chodziło o f(x)=|(x − 1)2 − 2|
5 wrz 20:27
PW: A jak wygląda równanie?
5 wrz 20:34
marcinmat: |(x−1)2 −2| = 2
5 wrz 20:38
6latek:

Rysujemy wykres funkcji f(x)= |(x−1)
2−2|
1) rysujemy f(x)= x
2 czarny
2) f(x)= x
2 translacja o wektor [1,0] i mamy f(x)= (x−1)
2 czerwony
3) f(x)= (x−1)
2 przesuwamy o wektor [0,−2] i mamy f(x)= (x−1)
2−2 niebieski
na f(x) = (x−1)
2−2 nakladamy wartosc bezwzgledna i otrzymujemy f(x)= |(x−1)
2−2| zielony
Oznacza to tyle ze to co pod osia wykresu f(x)= (x−1)
2−2 leci nad os OX
5 wrz 20:52
6latek: Do rownania
|a|=b ⇔a=b lub a=−b
5 wrz 20:53
6 wrz 00:29
Eta:

Odp: x∊{−1,1,3}
6 wrz 01:10