Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równań z parametrem.
Janko: 1) nx−n2=4n+n−2x
2) n2(x−1) = x+n−2
5 wrz 19:29
Janko: W 1) nx2=4n+4−2x
5 wrz 19:31
Janko: Przepraszam w 1 zadaniu ma być: nx−n2=4n+4−2x
5 wrz 19:32
Mila:
1)
nx−n
2=4n+4−2x
nx+2x=n
2+4n+4
x*(n+2)=(n+2)
2
a) n+2≠0⇔n≠−2
x=n+2
b) n+2=0 ⇔n=−2 wtedy mamy:
x*0=0 każda liczba x∊R jest rozwiązaniem równiania
================
drugie spróbuj sam, dasz radę?
5 wrz 20:17
6latek: nx−n2−4n−4+2x=0
Teraz co jest parametrem n czy x ?
jesli n to
x(n+2)−(n2+4n+4)=0
masz rownanie liniowe postaci ax+b=0
Rownaie to ma jedno rozwiazanie gdy a≠0
x=−b/a
2) a=0 i b=0 to masz rownanie tozsamosciowe
3) a=0 i b≠0 masz rownanie sprzeczne
5 wrz 20:22