Zadanie tekstowe
Krystian: Takie zadanie mam:
Dwie grupy młodzieży, pracując razem, zebrały truskawki z plantacji w ciągu 3h. Jedna z tych
grup, pracując oddzielnie, zbiera truskawki z tej plantacji w ciągu 4h. Ile czasu potrzebuje
druga grupa, aby zebrać truskawki z tej plantacji?
Zrobiłem to tak, ale coś czuje, że źle:
4+x2 = 3
x = 2h
Proszę o sprawdzenie i pomoc.
5 wrz 19:14
daras: x = 12 h
5 wrz 19:44
daras: Można to rozwiązać na dwa sposoby:
| | s | |
− sposób fizyczny stosując wór na szybkość w ruchu jednostajnym v = |
| |
| | t | |
wyobraź sobie, że drogą są truskawki wtedy
| | s | |
rozwiązując ten układ r−ń dostaniemy v2 = |
| czyli t2 = 12 h |
| | 12 | |
− na chłopski rozum czyli myśląc logicznie: pierwsza pracując samodzielnie zajmuje to 4 h ,
| | 1 | |
tzn. że w ciągu 3 h pierwszej grupie zostało by jeszcze |
| truskawek tzn., że druga grupa |
| | 4 | |
w ciągu tych samych 3 h zebrała truskawki z tej częsci pola a to z kolei oznacza, że gdyby
druga grupa zbierała samodzielnie to całość zebrała by w czasie 4x dłuższym czyli w ciągu 4 x
3h =12 h
5 wrz 19:52
Bogdan:
n − liczba godzin samodzielnej pracy II grupy.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W ciągu godziny: |
| + |
| = |
| ⇒ n = 12 |
| | 4 | | n | | 3 | |
5 wrz 19:59
daras: to jest właśnie ten I sposób, o którym pisałem wcześniej
6 wrz 16:11