Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt zbioru należy do okręgu
Mateusz: Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt zbioru należy do okręgu wynosi?
Zbiór: { (x,y) ∊ R2 : 2 < | x | < 4, 2 < | y | < 4}
Okrąg: { (x,y) ∊ R2 : (x+2)2 + (y−2)2 = 4}
5 wrz 18:57
Mila:
Czy nie powinno być: ....wybrany punkt zbioru należy do wnętrza okręgu?
Jeśli to test wyboru , to podaj jakie są odpowiedzi?
5 wrz 20:10
Blee:

przestrzeń zdarzeń to niebieska ramka, a więc
#Ω = 8
2 − 4
2 = 64 − 16 = 48
| | 3 | |
Pole obszaru okręgu w tej ramce to: #A = |
| π22 = 3π |
| | 4 | |
5 wrz 21:00
Mila:
Wg mnie to inny jest obszar niebieski − 4 kwadraciki.
Jeden wspólny z kołem −lewy górny.
Może JC popatrzy?
5 wrz 21:34
Blee:

faktycznie

pośpieszyłem się

taki winien być obszar
5 wrz 21:36
Mila:
5 wrz 22:19
Mateusz: Dziękuje za odpowiedzi!
@Mila
Odpowiedzi są takie:
a) π/16
b) π/48
c) 1 − π/16
d) 0
Czyli zgodnie z obliczeniami @Blee, odpowiedź A
6 wrz 17:52
Mila:
| | 0.25π*22 | | π | |
P(A)= |
| = |
| wg rys.21:36 |
| | 4*22 | | 16 | |
6 wrz 20:37