wyznacz bazę podprzestrzeni liniowej (dziwny przyklad)
algebraliniowaaa: Dla V = {x+y+3z+t, y+2z−t, 2x+2z+4t, −x+2y+3z−4t, x−y−z+3t} : x,y,z,t należą do R
wyznacz:
generatory
bazę
współrzędne wektora (1,−2,6,−7,5)
Witam, mam problem z tym oto zadaniem, gdyż wyznaczone przeze mnie generatory tworzą
macierz 4x5 z której nie można wyliczyc wyznacznika, gdyż nie jest to macierz kwadratowa. Nie
wiem więc jak sprawdzić czy są one bazą mojej przestrzeni. Bardzo proszę o pomoc gdyż nie byłem
w stanie znaleźć nigdzie rozwiązania takiego przypadku.
V=lin(1,−,2,−1,1),(1,1,0,2,−1),(3,2,2,3,−1),(1,−1,4,−4,3)
5 wrz 16:42
Adamm:
1 0 2 −1 1
1 1 0 2 −1
3 2 2 3 −1
1 −1 4 −4 3
^
za pomocą działań na wierszach, uprość
5 wrz 16:53
algebraliniowaaa: do czego mam ją uprościć, co może to dać? bo chwile ją pomęczyłem ale nie widzę aby wychodziło
z niej nic sensownego, poza pojawieniem sie miliona 0.
5 wrz 17:08
algebraliniowaaa: do tego czego bym z nią nie robił, to wyznacznika z niej nie policze, nie da rady wyrzcuci
jednej kolumny xd
5 wrz 17:15
jc:
III = 2*II +I
5 wrz 21:05
algebraliniowaaa: bardzo prosiłbym o minimalnie bardziej rozbudowane odpowiedzi,
bo w ten sposob nawet nie wiem co chcecie mi przekazac xd
5 wrz 21:16
WhiskeyTaster: Rzędy macierzy i minory.
5 wrz 23:06
jc: Adamm wypisał w kolejnych wierszach kolejne wektory.
III wiersz = 2* II wiersz + I wiersz
Możesz więc III wiersz pominąć.
Popatrzmy na pierwsze 3 współrzędne trzech pozostałych wektorów.
Czwarty wiersz (wektor) też możesz pominąć bo IV = 2*I−II.
Dwa pierwsze wektory są już liniowo niezależne i tworzą bazę.
5 wrz 23:09
jc: WhiskeyTaste, rząd macierzy to tylko wymiar przestrzeni rozpiętej przez wiersze (kolumny).
W zadaniu trzeba wskazać bazę, dlatego Adamm napisał o operacjach
na wierszach.
5 wrz 23:16
WhiskeyTaster: Wiem, jednak wydawało mi się, że skoro autor nie wie, jak tu szukać wyznaczników, to pewnie
zapomniał lub nie zna tych ważnych pojęć.
5 wrz 23:22