Szukam wzoru obliczenia niewiadomych długości linii oznaczonych na rysunku kolor
Kuba:

Promień okręgu wynosi 62.5 mm, okrąg wpisany jest w kwadrat.
Odległości od boku kwadratu do poszczególnych równoległych linii patrząc od góry to:
− 5mm
− 9mm
− 12 mm
W jaki sposób obliczyć długość linii pomiędzy promieniem okręgu a bokiem kwadratu.
5 wrz 14:22
daras: z proporcji
lub kąt i tw. P.
5 wrz 14:40
Kuba: @daras, rozwiniesz...
5 wrz 15:06
Kuba: kąta też nie znam, musiałbym go policzyć a chyba jest też za mało danych
5 wrz 15:29
Blee:

x = 62.5 − 'poda wartość' (czyli odpowiednio 5, 14, 26)
Środek okręgu w punkcie (0,0)
więc wzór okręgu to:
x
2 + y
2 = (62.5)
2
podstawiasz 'x' i wyznaczasz 'y' (pamiętaj, że y>0)
z = 62.5 − y <−−− szukana długość
5 wrz 15:48
daras: @Kuba 15:06 uściślam: z funkcji kąta czyli tez swego roczaju proporcji tylko nie wprost
proporcjonalnej
6 wrz 16:13