Funkcje elementarne
xyz: Uzasadnić, że podane funkcje są elementarne:
f(x) = 3√1+2cosx
Ta funkcja będzie wynikiem kilku funkcji : g(x) = 1, h(x) = 2, p(x) = 3, r(x) = cosx
p(x)(g(x)+h(x)*r(x))1/2
4 wrz 23:03
Bleee:
Jeszcze w(x) = √x
Natomiast p(x) = 3x
I masz
f(x) = p(w(g(x) + h(x)*r(x)))
4 wrz 23:16
xyz: Dzięki. Mam tutaj jeszcze jeden przykład i nie jestem pewien jak go odczytać:
h(x) = log sinx(na dole, małymi cyferkami) arctg(x2 + 1)
Zastanawiam się czy to jest logarytm o podstawie sin x z arctg(x2 + 1) (ale podstawa musi
być chyba stała)
czy logarytm z sin x do potęgi arct(x2 + 1)
5 wrz 00:34
Adamm:
logarytm o podstawie sin x
5 wrz 00:38
xyz: Ale czy podstawa nie powinna być ustalona ?
5 wrz 00:43
Adamm: nie, niby dlaczego
5 wrz 01:11
6latek: Do Pana/Pani studenta/ki xyz
Ta funkcja bedzie wynikiem kilku funkcji (napisano)
A ja się zapytam .Czego wynikiem ?
5 wrz 06:40
xyz: To jest funkcja otrzymana z tych podstawowych funkcji za pomocą działań arytmetycznych.
5 wrz 14:43
xyz: Czy w drugim przykładzie konieczne będzie użycie zmiany podstawy logarytmu bo inaczej nie mam
pojecia jak zrobić.
h(x) = log arctg(x2+1)/ log sinx (ze zmiany podstawy)
f(x) = arctgx, g(x) = x2, p(x) = 1, r(x) = sinx, s(x) = logx,
h(x) = s(f(g(x)+p(x)))/s(r(x))
5 wrz 15:48
Blee:
tak właśnie będzie to wyglądać
5 wrz 15:51
xyz: A nie zmieniając podstawy logarytmu też da się to jakoś zrobić ? składając funkcję czy coś.
5 wrz 15:53
Jerzy:
Tak, h(x) = logf(x)g(x)
5 wrz 16:55
xyz: Ale g(x) też trzeba "rozłożyć" ?
5 wrz 18:05
Jerzy:
Oczywiście, rozkładaj.
5 wrz 18:42