Bardzo proszę o pomoc
ANIA ^,^:

Z punktu A i B odległych od siebie 800m widać szczyt góry S pod kątemi α=29 i β=50. Oblicz
wysokość SC tej góry z dokładnością do 1m.
4 wrz 22:27
Mila:
|AB|=800
|BC|=x
|SC|=h
1)
| | h | |
tg29o= |
| ⇔h=(800+x)*tg29o |
| | 800+x | |
(*)
h=x*tg50o
2)
(800+x)*tg29
o=x*tg50
o
800*tg29
o+x*tg29
o=x*tg50
o
x*tg50−x*tg29=800*tg29
x*(tg50−tg29)=800*tg29
| | 800*tg29 | |
x= |
| odczytaj wartości tangensów i wstaw do (*) |
| | tg50−tg29 | |
4 wrz 22:42
6latek: albo wez i zlogarytmuj to i obliczysz
5 wrz 08:17
daras: ciekawe czy ma suwak ?
5 wrz 19:55
6latek: Czesc

Ja mam Skale 27 cm
5 wrz 20:04