Wzory redukcyjne
Jan: Cześć, mógłby ktoś mi wytłumaczyć czemu sin(4α−180) = sin(4α), gdzie α jest kątem ostrym? (Bo
mi wychodzi −sin(4α))
4 wrz 17:26
Blee:
I bardzo dobrze Ci wychodzi
4 wrz 17:30
Jan: Ehh czyli błąd w odpowiedziach... Dzięki za potwierdzenie
4 wrz 17:52
6latek: sin (π−α)= sin α
sin(α−π)= −sin(α)
5 wrz 06:37
daras: subtelniej 6−latku bo 5−latek nie pojmie

sin(α−π)= sin[−(π−α)] = −sin(π−α)
5 wrz 14:43
daras: należało by jeszcze udowodnić dlaczego sin(−β) = − sinβ ale to zostawiam tęższym głowom
5 wrz 14:45
6latek: Witaj
daras 
Pozdrawiam .
5 wrz 15:44