pole bryły
X: Ze wzoru na pole powierzchni bryły P=2π∫[a,b] f(x)√1+(f'(x))2 dx wyznacz wzór na pole
boczne walca o promieniu R i wyskości h
4 wrz 10:12
jc: Podstaw: a=0, b=h, f(x)=R, f'(x)=0.
4 wrz 10:15
X: Ale wtedy nie wyjdzie 2πRh..
4 wrz 10:25
jc: 2π∫0h R dx = 2πRh
4 wrz 10:31
X: wychodzi, moj blad!
4 wrz 10:33
X: Tak, tak, już widzę, gdzie się walnąłem! Dzięki
4 wrz 10:33
X: A również z tego wzoru na pole boczne stożka o promieniu R i tworzącej l?
4 wrz 10:51
X: To obrót funkcji y=r/l?
4 wrz 10:56
X: I całka od 0 do r?
4 wrz 10:56
X: *y=r/l *x oczywiscie
4 wrz 10:57