..
uwu: Hej
Wie ktoś jak udowodnić wzór na środkową trójkąta lub zna jakąś stronę gdzie jest to ładnie
rozpisane?
| | 1 | |
Chodzi mi o wzór z wikipedii: d= |
| √2a2+2b2−c2 |
| | 2 | |
3 wrz 21:41
Eta:

β=180
o−α to cosβ= −cosα
z tw. cosinusów w trójkątach
ADC i BDC
| | c2 | |
i a2=d2+ |
| +dc*cosα ( bo cosβ= −cosα i dodając stronami: |
| | 4 | |
(+)−−−−−−−−−−−−−−−−
4d
2=2a
2+2b
2−c
2
==================
3 wrz 22:02
uwu: dziękuje bardzo
3 wrz 22:35
Eta:
Na zdrowie ....
3 wrz 22:43
Eta:
No to takie zadanie:
Wykaż,że jeżeli trzy środkowe trójkąta są równej długości
to trójkąt jest równoboczny
Powodzenia
3 wrz 22:54