Liczby i działania
Eva: Dane są liczby: −0,2, −(−0,00005), − 0,0007, − 0,009. Która z tych liczb jest najmniejsza i
która najwieksza? Jaka jest różnica między największą a najmniejszą liczbą?
Proszę o wytłumaczenie 😔😣😨
3 wrz 20:50
6latek: druga najwieksza
pierwsza najmniejsza
3 wrz 21:02
Słoniątko:
z tych liczb tylko jedna jest dodatnia −(−0,00005)=0,00005 więc ona jest największa
jeżeli mamy liczby ujemne to najmniejsza z nich jest ta która ma największą wartość bezwzględną
czyli −0,2
różnica to 0,00005−(−0,2)=0,00005+0,2=0,20005
3 wrz 21:07
Eva: Dziękuję 😀
3 wrz 21:46
6latek: Lub jesli chodzi o liczby ujemne to ta liczba ujemna jest wieksza ktora lezy blizej zera
3 wrz 23:23