bryła - pole liczone całką potrójną
Alicja:

obliczyć masę bryły o równaniu: z=
√x2+y2, z=2−(x
2+y
2), gdzie funkcja gęstości
ro(x,y,z)−odległość od płaszczyzny Z=1
tak więc mamy coś w rodzaju gałki lodu w wafelku
funkcja pozwalająca obliczyć masę będzie miała postać ∫∫∫(z−1)dxdyzy
po porównaniu promieni (za x
2+y
2 podstawiam r) wychodzi mi, że r=1. Więc na wysokości z=1 te
funkcje się przecinają.
teraz pytanie o obszary całkowania brył. Z zajęć mam zapisane takie:
bryły ograniczającej z góry (paraboloidy obrotowej skierowanej ramionami do dołu)
0≤r≤1
0≤α≤2π
to oczywista oczywistość. Według mnie jednak zmienna z będzie wyglądać tak: od dołu ograniczać
będzie ją płaszczyzna z=1 od góry zaś
2−r
2.
zaś w przypadku bryły dolnej przedział z będzie następujący:
0≤z≤r
| π | |
wynik wyszedł mi |
| , jednak na zajęciach mam nieco inne przedziały całkowania i wynik |
| 2 | |
Czy gdzieś popełniłam błąd? Przedziały z zajęć: r≤z≤1; 1≤z≤2−r
2
3 wrz 19:41
jc: 2π ∫01 ∫r1 (1−z) dz rdr + 2π ∫01 ∫12−r2 (z−1) dz rdr
3 wrz 21:01
jc: Na zajęciach miałaś dobre przedziały.
Odległość = |z−1|.
3 wrz 21:04
Alicja: Dlaczego od r do 1?
3 wrz 21:18
jc: Od powierzchni stożka, z=r, do płaszczyzny z=1.
3 wrz 21:23