matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg
ktoś:
Witam Dostałem pewne zadanie, ale nie jestem pewien czy dobrze je rozwiązałem. Oblicz dwa początkowe wyrazy ciągu (a
n
) dla wzoru a) a
n
=3n+2
n−1
b) a
n
=
n+1
a) a
1
=3*1+2=5 a
2
=3*2+2=8
1−1
b) a
1
=
=0
1+1
2−1
a
2
=
=
1
3
2+1
3 wrz 19:14
Jerzy:
Dobrze.
3 wrz 19:16