WYKAZ ZE A^2=PC A B^2=QC
LOLS:

WYKAZ ZE A
2=PC A B
2=QC
3 wrz 18:10
Blee:
c2 = a2 + b2
(p+q)*c = a2 + b2 <−−− to wiesz
a2 − p2 = b2 − q2 = h2 <−−− to też wiesz
więc
a2 − b2 = p2 − q2 ... czyli:
a2 − b2 = (p−q)(p+q)
a z pierwszego równania:
a2 + b2 = (p+q)*c
czyli:
2a2 = (p−q)*c + (p+q)*c
więc:
2a2 = 2pc −> a2 = pc
skoro a2 = pc to podstawiamy do pierwszego równania:
a2 + b2 = (p+q)*c
pc + b2 = (p+q)*c
b2 = qc
c.n.w.
3 wrz 19:11
==:
"jasnowidz"?
3 wrz 19:30
Eta:

Z podobieństwa trójkątów:
ABC i ADC i ABC i BDC z cechy (kkk)
a
2=pc i b
2=qc
========================
c.n.w.
i po ptokach
3 wrz 19:40