grupa osób
Kamila: Mam problem z poniższym zadaniem. W jaki sposób liczy się takie prawdopodobieństwa?
W grupie 690 osób prawdopodobieństwo, że dzień urodzin losowo wybranej osoby przypada w dowolny
1
dzień w roku wynosi
365
a) jakie jest prawdopodobieństwo że w dniu dzisiejszym przypadają urodziny co najwyżej 2 osób?
b)jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba osób urodzonych 1 stycznia?
3 wrz 17:58
Blee:
a)
P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) =
364
1
364
= (
)690 + 690*(
)*(
)689 +
365
365
365
690
2
1
364
*(
)2*(
)688
365
365
b)
1
690*
≈ 1,89
365
P(X=1) = ...
P(X=2) = ...
Oblicz oba i sprawdź które prawdopodobieństwo jest większe