Studia, analiza mat, całka podwójna. Ciekawa kwestia :D
AByPyK: Witam. Mam polecenie: Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchnią paraboloidy
z = x
2 + y
2, walcami x
2 +y
2 = x,
x
2 +y
2 =2x i płaszczyzną z=0.
Zastanawiam się czy można przesunąć te walce za pomocą wektorów do środka układu
współrzędnych (wraz z funkcjami)
i obliczyć tak jakby walce były w środku.
Próbowałem to zrobić jednak wynik wychodzi mi sprzeczny z odpowiedziami książkowymi.
Proszę o wypowiedź kogoś mądrzejszego

z góry dziękuję.
3 wrz 17:49
jc: Dwa walce dzielą obszar pod paraboloidą na 3 części. Która część Cię interesuje?
x2+y2 ≤ x
x ≤ x2+y2 ≤ 2x
2x ≤ x2+y2
3 wrz 21:09
AByPyK: Tyle mam w poleceniu. Wydaje mi się, że chodzi o ten walec z wyciętym
w środku walcem i od góry ograniczony paraboloidą.
3 wrz 21:58