Baza,przestrzenie
log: Czy wektory [1,2,3,4],[1,3,6,7],[1,3,6,8] lub
[1,0,0,0],[0,1,0,0],[0,0,1,0] lub
[1,0,0,0],[0,1,0,0],[0,0,1,0][0,0,0,1]
stanowia baze przestrzeni wierszowej(basis for a row space) dla macierzy
|1 2 4 4 |
|0 1 2 3 |
A=|3 4 8 6 |
|4 5 10 7 |
|0 0 0 1 |
Stosujac metode eliminacji Gaussa− IIIw−3Iw→IIIw oraz IVw−4Iw→IVw otrzymuje
|1 2 4 4 |
|0 1 2 3 |
|0 −2 −4 −6 | nastepnie IIIw+2IIw→IIIw oraz IVw+3IIw→IVw otrzymuje
|0 −3 −6 −9 |
|0 0 0 1 |
|1 2 4 4 |
|0 1 2 3 |
|0 0 0 0 |
|0 0 0 0 |
|0 0 0 1 |
mamy 3 wiersze liniowo niezalezne,ktore powinny tworzyc baze jednak nie sa wektorami
wspomnianymi
powyzej a ktoras z opcji wspomnianych na poczatku powinna byc prawidlowa,jakies pomysly ?
3 wrz 15:42
Bleee:
Z tej postaci widzisz ze (b) i (c) odpadaja
Wiec sprawdź jak inaczej można przedstawić wektory z (a)
Zauważ że ciągnąć dalej eliminacje Gaussa w A otrzymasz:
1 0 0 0
0 1 2 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 1
3 wrz 16:24
log: Hm,szczerze powiedziawszy nie za bardzo wiem jak przedstawic ten wektor inaczej,probowalem
jakis kombinacji liniowych ale nie za bardzo widze rozwiazanie
3 wrz 16:54
Blee:
1) zauważ, ze w zadaniu masz "czy wektory ...", więc treść zadania nie stwierdza, że chociaż
jedna odpowiedź jest prawidłowa
2)
A wyszło Ci (po eliminacji)
1 0 0 0
0 1 2 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 1
więc masz wektory bazy: [1,0,0,0], [0,1,2,0], [0,0,0,1]
stąd od razu widać, że (b) odpada (nie stworzysz [0,0,0,1] )
także (c) odpada z oczywistych względów
zostaje do sprawdzenie (a) ... więc próbujemy korzystając jedynie z trzech wyznaczonych
wektorów bazy ( v =[1,0,0,0], w = [0,1,2,0], z = [0,0,0,1]) stworzyć wektory z (a)
no i mamy:
[1,3,6,7] = v + 3w + 7z
[1,3,6,8] = v + 3w + 8z
natomiast:
[1,2,3,4] = v + 2w + 4z − [0,0,1,0] i tego ostatniego nie da się przedstawić za pomocą tych
trzech wektorów.
Związku z tym ... także (a) odpada.
3 wrz 17:19