1+3n−1−21−n | ||
a) ∞∑n=1 | ||
2n*3n−2 |
3n−2*en−1 | ||
b) ∞∑n=2 | ||
22n |
(−1)n−πn+1 | ||
c) ∞∑n=1 | ||
4n |
1+3n−1−21−n | ||
S=∑(n=1 do∞) | ||
2n*3n−2 |
1 | ||
a) S1=∑(n=1 do ∞) | = | |
2n*3n−2 |
1 | 1 | 1 | 9 | ||||||||||||||
=9*∑(n=1 do ∞) | =9*( | −( | )0)= | ||||||||||||||
6n |
| 6 | 5 |
3n−1 | ||
S2=∑(n=1 do∞) | = | |
2n*3n−2 |
1 | 1 | ||||||||||||
=3*∑(n=1 do∞)( | )n=3* [ | ]=3 | |||||||||||
2 |
|
21−n | 21−n−n | |||
S3=∑(n=1 do∞) | =∑(n=1 do∞) | = | ||
2n*3n−2 | 3n−2 |
2*2−2n |
| ||||||||||||
=∑(n=1 do∞) | =∑(n=1 do∞) | = | |||||||||||
3n−2 | 3n−2 |
2*9 | 1 | 18*1 | |||||||||||||
=∑(n=1 do∞) | =18*[ | −1]= | |||||||||||||
12n |
| 11 |
9 | 18 | 24 | 18 | 264−90 | ||||||
S= | +3− | = | − | = | ||||||
5 | 11 | 5 | 11 | 55 |
174 | ||
S= | ||
55 |
3n | 2*en−1 | |||
S=∑(n=2 do∞) | − | = | ||
4n | 4n |
3 | 2 | e | ||||
=∑(n=2 do∞)( | )n−∑(n=1 do∞) | *( | )n= | |||
4 | e | 4 |
1 | 3 | 2 | 1 | e | ||||||||||||||||||||||||
=[ | −1]− | ]− | *[ | −1− | ]= | |||||||||||||||||||||||
| 4 | e |
| 4 |
9 | e | |||
S= | − | |||
4 | 2*(4−e) |
3 | 3 | 1 | |||||||||||||
S1=∑(n=2 do∞)( | )n=( | )2* | = | ||||||||||||
4 | 4 |
|
9 | 4 | 9 | ||||
= | * | = | ||||
16 | 1 | 4 |
2 | e | |||
S2=∑(n=2 do∞) | *( | )n= | ||
e | 4 |
2 | e2 | 1 | e | 4 | e | ||||||||||||||||
= | * | * | = | * | = | ||||||||||||||||
e | 16 |
| 8 | 4−e | 2*(4−e) |
9 | e | |||
S= | − | |||
4 | 2*(4−e) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |