Rozkład zmiennej losowej
Resu: Rzućmy dwie kości do gry. Oznaczamy przez X1 zmienną losową przyjmującą wartości równe liczbie
oczek wyrzuconych na pierwszej kostce, a X2 zmienną losową przyjmującą wartość 1, o ile na
pierwszej i drugiej kostce wypadła piątka, natomiast wartość 0 w pozostałych przypadkach.
Określ rozkład zmiennej losowej Y=X1+X2.
Wydaje mi się, że zmienne są zależne, dlatego wykonanie działania jakie zawsze robiłem, czyli
np. P(Y=1) = P({X1=1 n X2=0}) tutaj nie działa. Proszę o pomoc i nakierowanie mnie na to jak w
tym przypadku wyznaczyć prawdopodobieństwo nowej zmiennej.
3 wrz 14:25
Bleee:
Zmienne losowe X1 i X2 oczywiście są zależne.
P(Y=k) = P(X1=k ∧ X2 =0) dla k≠6
P(Y=k) = P(X1=k ∧ X2 =0) + P(X1 = k−1 ∧ X2 = 1) dla k=6
3 wrz 14:46
Resu: Czyli rozumiem, że np. dla P(Y=5), będę mieć P(X1=5 ∧ X2=0) i w takim przypadku powinienem
wykonać mnożenie, tzn. P(X1=5) * P(X2=0)? Bo to by przeczyło zależności zdarzeń.
3 wrz 15:24
Bleee:
Już doszliśmy do tego że zmienne te są zależne.
| | 1 | | 35 | |
A nie tak jakby Ci wyszlo |
| * |
| |
| | 6 | | 36 | |
3 wrz 15:46
Bleee:
Ogólnie dla k≠6 i k≠5
Natomiast:
| | 1 | | 1 | |
P(Y=6) = |
| *1 + ( |
| )2 |
| | 6 | | 6 | |
3 wrz 15:49
Lucky: | | 1 | |
1− |
| ? Jeśli tak to dlaczego ? |
| | 6 | |
3 wrz 16:41
Blee:
| 5 | |
| <−−−− wiemy, że na pierwszej wylosowaliśmy '5' oczek, to na drugiej musi wypaść coś |
| 6 | |
3 wrz 17:20