Składanie funkcji
xyz: Korzystając z faktu, że : Złożenie funkcji 1.ściśle monotonicznych jednego rodzaju jest
funkcją rosnącą
2. ściśle monotonicznych różnego rodzaju jest funkcją malejącą uzasadnij że funkcje są
monotoniczne na
wskazanych zbiorach:
f(x) = log (x4 +2) , <0, ∞).
Robię to tak :
Ta funkcja jest złożeniem dwóch funkcji : g(x) = log (x + 2) i h(x) = x4. Obie funkcje są
rosnące więc funkcja
złożona też jest rosnąca. Czy to jest poprawnie bo mi coś ze zbiorami nie pasuje.
2 wrz 22:55
Adamm:
jest poprawne
2 wrz 23:30
xyz: Czyli mógłbym sobie wybrać dwie dowolnie inne funkcje do złożenia i nie muszę się zagłębiać
jaką mają
dziedzinę tylko najważniejsze że obie są monotoniczne ?
2 wrz 23:33
xyz: Bo nie rozumiem dlaczego w zadaniu jest że akurat na zbiorze <0, ∞)
2 wrz 23:34
Adamm: z dziedziną jest wszystko ok
2 wrz 23:59
Bleee:
Musisz się 'zagłębiac' w dziedzinę, bo w podanym przykładzie h(x) NIE JEST monotoniczna w D
f
= R
3 wrz 08:25
xyz: A nie mógł bym zrobić tak, że h(x) na zbiorze <0,∞) ?
3 wrz 11:51
xyz: W definicji mam tyle :
Złożenie funkcji 1.ściśle monotonicznych jednego rodzaju jest
funkcją rosnącą.
2. ściśle monotonicznych różnego rodzaju jest funkcją malejącą.
I nie wiem teraz czy mają być te funkcje monotoniczne na całym zbiorze czy na tym który jest
podany w zadaniu.
3 wrz 16:14
Bleee:
Maja być monotoniczna na jakimś zbiorze na którym działa zlozenie
Wiec wracając do Twojego przykladu
f(g(x)) = ln(x4 +2) będzie działać na zbiorze <0, +∞)
Bo zarówno f(x) = ln(x+2) jak i h(x) = x4 są monotoniczna na tym przedziale
Ale zauwaz że dziedzina funkcji f(h(x)) mogłaby być większa (np. R) tylko wtedy już by to nie
była funkcja monotoniczna (bo h(x) NIE jest monotoniczna).
3 wrz 16:19
xyz: Teraz już lepiej rozumiem czyli interesuje nas tylko zbiór <0,∞) .
3 wrz 17:40