Bardzo proszę o pomoc ❤️
Ania☀️: W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są : | AB|= 16, |CD|=10, |AD|=4 i o kącie DAB 60*.
Trapez A’B’C’D’ o polu równym 650{3} jest podobny do trapezu ABCD. Oblicz sumę obwodów tych
trapezów
2 wrz 20:53
Mila:
1) oblicz pole trapezu ABCD
2) Oblicz długość |BC| i obwód trapezu ABCD.
3) stosunek pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa trapezów.
4) Obwód A'B'C'D'= k* Obwód ABCD
5) dodaj te obwody
Pisz w razie kłopotów. Napisz wynik.
2 wrz 21:10
trapez:
P
1=26
√3
P
2=650
√3
650
√3/26
√3=k
2
k
2=25 ,k>0
k=5
|BC|=
√16+12=2
√7
L
1=30+2
√7 , L
2=k*L
1
L
1+L
2=(k+1)*L
1
L
1+L
2= 12(15+
√7)
2 wrz 22:25
Ania☀️: Wyszło mi 180 +12{7}
2 wrz 22:28
trapez:
Ok
2 wrz 22:30
Ania☀️: Dziekuje 🌺
2 wrz 22:46
Mila:
Zgadza się
2 wrz 23:20