abc: Obliczenie długości wektora AB jeżeli podpunkt
A= (-1, 3) B= (2, -3)
rozwiązanie mam dobre

→
AB=
√(-1, -2)2 + (-3 -3)2 =
√62+62 =
√72 = 12
18 lis 10:53
karloz: A= (-1, 3) B= (2, -3)
AB => (Bx-Ax, By-Ay) wektor
|AB| =>
√(Bx-Ax)2 + (By-Ay)2 - długość wektora
|AB| =
√(2-(-1))2+(-3-3)2 =
√(-3)2 + (-6)2 =
√9 + 36 =
√45
i pytanie - skąd Ci się wzięło
√72 = 12 ...
18 lis 12:03
abc: o jejku niewiem właśnie żle coś popisałam

!
ma być √9 + 36 = √45 tak ja ty rozwiązałeś

?
18 lis 12:09
karloz: jeżeli się nie pomyliłem, to powinno tak wyjść. proponuję sprawdzić graficznie w układzie
współrzędnych

przy wektorach zawsze pomocne
18 lis 12:11
abc: oki wielkie dzięki
18 lis 12:29