Jak zrobić całkę
całka całka: Ktoś wie jak zrobić tę całkę?
∫ √ −x2 + x + 1 dx
2 wrz 17:20
Słoniątko:
możesz spróbować metody współczynników nieoznaczonych
przewidujesz wynik w postaci
| | dx | |
(Ax+B)√−x2+x+1 +∫ |
| rózniczkujesz stronami i przyrównujesz |
| | √−x2+x+1 | |
przyjdzie użytkownik Mariusz to pokaże inne sposoby
2 wrz 17:50
Blee:
u' = 1 ; v =
√−x2+x+1
| | −2x+1 | |
u = x ; v' = |
| |
| | 2√−x2+x+1 | |
| | 1 | | 1 | |
a następnie zauważ, że −x2 + x + 1 = |
| (4 + 4x − 4x2) = |
| (5 − (1 − 4x +4x2)) = |
| | 4 | | 4 | |
2 wrz 17:50
Mariusz:
Blee z całkowaniem przez części to dobry pomysł tylko można było inaczej dobrać stałą
Ty dobrałeś
u' = 1 v =
√−x2+x+1
| | −2x+1 | |
u = x v'= |
| |
| | 2√−x2+x+1 | |
a lepiej było dobrać tak
u' = 1 v =
√−x2+x+1
| | 1 | | −2x+1 | |
u = x − |
| v'= |
| |
| | 2 | | 2√−x2+x+1 | |
Po scałkowaniu przez części trójmian pod pierwiastkiem sprowadzamy do postaci kanonicznej
4 wrz 08:46
Mariusz:
Można tę całkę policzyć też geometrycznie
∫0x√−t2+t+1dt
Gdy zapiszemy trójmian pod pierwiastkiem w postaci kanonicznej
okaże się że mamy do policzenia sumę pól trójkąta i wycinka kołowego
4 wrz 09:00
jc: Całka oznaczona dałaby nam pole pod fragmentem okręgu (x−1/2)
2+y
2=5/4.
Liczmy pole od 1/2 do x
| | 5 | | x−1/2 | | 1 | |
Pole = |
| arcsin |
| + |
| (x−1/2)√5/4 − (x−1/2)2 |
| | 8 | | √5/4 | | 2 | |
czy jakoś podobnie.
Oj. po napisaniu zobaczyłem, że Mariusz napisał to samo.
A może przeczytałem nieświadomie?
4 wrz 09:02
Mariusz:
Ten pomysł widziałem u jednego co liczy całki na youtube
Przydałby się jeszcze rysunek aby widać było jakie pole mamy liczyć
6 wrz 08:10