gradient
X: Czy gradient funkcji wielu zmiennych to to samo co macierz pierwszej pochodnej?
2 wrz 16:33
X: oblicz gradient funkcji f(x,y)=y
4−2x
2+5x
2y
3−8 w pkt (0,1)
grad f(x,y)=(−4x+10y
3x , 4y
3+15x
2y
2)
grad f(0,1)=(0,4)
Próbuję uczyć się na własną rękę i nie wiem czy to powinno tak wyjść
2 wrz 16:42
X: I jeszcze jedno zadanie. Znajdź ekstrema funkcji
f(x,y)=x
3+x
2y−y
2−4y
f'(x,y)=(3x
2+2xy, x
2−2y−4)
"Podejrzane punkty" : (0,−2); (−4,6); (1, −3/2)
f"(x,y)=(6x+2y 2x
2x −2)
Wyszło mi maksimum w (0,−2).
Jesli ktoś móglby zerknąc czy nie zrobiłam czegoś zle, będę wdzięczna
2 wrz 16:52
X:
2 wrz 18:27
ABC:
co do 16:33
najczęściej chyba się definiuje gradient jako pewne pole wektorowe , a w układzie
współrzędnych prostokątnych pochodne cząstkowe są tylko jego reprezentacją
2 wrz 18:36
X: Może ktoś znalazłby chwilę żeby zerknąć na zadania? 🙏
2 wrz 21:41