Rzucono 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobienstwo,
Luiza: Rzucono 4 razy monetą. Jakie jest prawdopodobienstwo, że wypadło więcej orłów niż reszek,
jeżeli wiadomo,że na pierwszej monecie wypadł orzeł?
2 wrz 12:19
Blee:
Metoda 1:
czyli mamy losowania:
O, x , x , x (pierwszy Orzeł)
więc aby było więcej orłów niż reszek, to muszą wypaść jeszcze dwa Orły (i jedna reszka) lub
trzy orły
2 wrz 12:30
Blee:
Metoda 2:
Aby w 4 rzutach mieć więcej orłów niż reszek to musi wypaść: 3 lub 4 orły
A −−− wypadły trzy orły i reszka lub cztery orły
B −−− w pierwszym rzucie wypadał orzeł
AnB −−− część wspólna
| | P(AnB) | | | | 3+1 | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 23 | | 2 | |
2 wrz 12:32