Oblicz ekstremum funkcji (sprzeczne)
Danioh: Oblicz ekstremum funkcji
mam funkcje f(x,y) arctg (x
3+3x+y
2)
jak udowodnić że jest ona sprzeczna?
Jak liczę pochodna po x i przyrównuje do zera
to mam
| 3x2+3 | |
| =0 /*(mnożę obustronnie przez mianownik bo jest dodatni?) |
| (x3+3x+y2)2 | |
3x
2+3=0 /−3
3x
2=−3 /:3
x
2=−1 <− sprzeczne ponieważ x
2 nie może być ujemne?
przerywam liczenie pochodnej po y ponieważ to koniec zadania? Mimo że y da się wyliczyć
Czy tak należy to udowodnić?
1 wrz 23:24
jc: Funkcja x→x3+3x, jako suma dwóch funkcji rosnących, jest rosnąca.
Dlatego rozważana funkcja nie ma ekstremów.
1 wrz 23:30
Danioh: no tak, ale jeśli chodzi o matematyczny dowód to mam w porządku?
1 wrz 23:53