Rozłożyć na czynniki wyrażenie:
kot: Rozłożyć na czynniki wyrażenie:
y3(a − x) − x3(a − y) + a3(x − y)
1 wrz 16:23
jc:
wyrażenie = (x−y)(x−a)(y−a)(x+y+a)
1 wrz 16:31
pokarm dla kota: a jak na to wpaść? metoda przewidywań?
1 wrz 16:45
kot: chyba trzeba zauważyć schemat powstawania tych wyrażeń które się skrócą po wymnożeniu, ale
jeszcze go nie zauważyłem
1 wrz 17:20
PW: Ja pomyślałbym tak:
Skoro wielomian zapisany jak w treści zadania i w postaci iloczynowej mają być równe, to muszą
mieć takie same miejsca zerowe. Stąd np. pary (x, y), w których x−y = 0 − są miejscami
zerowymi rozpatrywanego wielomianu, a więc w rozkładzie na czynniki powinien być czynnik
(x−y).
1 wrz 17:32
kot: w odpowiedziach jest (y − x)(x + y − a)(x + a)(y + a)
1 wrz 17:58
kot: Dzięki PW, to ciekawe spostrzeżenie, mając już te wszystkie punkty przecięcia, trzeba
odpowiednio dobrać te plusy i minusy w nawiasach rozpatrując wszystkie kombinacje?
1 wrz 18:24
Mila:
Trochę dłużej:
y3(a − x) − x3(a − y) + a3(x − y)=
=ay3−xy3−ax3+x3y+a3x−a3y=
=xy*(x2−y2)−a*(x3−y3)+a3*(x−y)=
=xy*(x−y)*(x+y)−a(x−y)*(x2+xy+y2)+a3*(x−y)=
=(x−y)*[xy*(x+y)−a*(x2+xy+y2)+a3]=
=(x−y)*[x2y+xy2−ax2−axy−ay2+a3 ]=
=(x−y)**[xy(x−a)+y2*(x−a)−a(x2−a2)]=
=(x−y)*(x−a)*[xy+y2−a*(x+a)]=
=(x−y)*(x−a)*(y−a)*(x+y+a)
===================
1 wrz 19:24
pokarm dla kota: pięknie rozpisane Mila
1 wrz 19:30
kot: Dzięki Mila
1 wrz 19:34
Mila:
1 wrz 20:06