składanie relacji
ite:
Dane są relacje P,Q ⊂ UxU gdzie U={−2,8} określone następująco:
xPy ⇔ (x>3 ⇒ y≤ 5)
xQy ⇔ (2|x⇒ y<5)
Znajdź złożenie P🍥Q.
P={(−2,−2), (−2,8), (8,−2)}
Q={(−2,−2), (8,−2)}
Stąd P🍥Q={(−2,−2), (−2,8), (8,−2), (8,8)} oraz Q🍥P={(−2,−2), (8,−2)}
Czy komuś chce się to sprawdzić : )
30 sie 23:33
30 sie 23:57
Adamm:
P o Q = {(−2, −2), (8, −2)}
Q o P = UxU
31 sie 00:00
Adamm: widzę że notację wzięłaś z wikipedii, fuj
31 sie 00:02
ite: nie, z tego forum
to zadanie tu już było (bez rozwiązania), ale nie dało się pisać w tamtym wątku : )
dziękuję za odpowiedź!
31 sie 00:11