Granica
X: lim x→∞ x(ln(x+8)−ln(x))
Wiem, ze można to zrobić z reguły De hospitala, ale podobno można to zrobić prosto z definicji
liczby e?
30 sie 23:33
Blee:
| | x+8 | | x+8 | | 8 | |
lim x(ln(x+8) − lnx) = lim x*ln( |
| ) = lim ln( ( |
| )x ) = lim ln( (1 + |
| )x) |
| | x | | x | | x | |
=
| | 8 | |
= ln ( lim (1 + |
| )x) = .... <−−−−− w tym miejscu musisz jednak wskazać |
| | x | |
dlaczego można 'wejść z granicą do logarytmu'
31 sie 00:02
X: Możemy wejśc z granicą, bo logarytm jest funkcja ciągła. Ale z tej granicy wyszłoby nam 1∞. A
to przecież 1, ln 1=0. W odp jest 8
31 sie 09:14
Y: wyszłoby e8
31 sie 09:18
Bleee:
Po pierwsze
1∞ to symbol nieoznaczony a nie 1
Po drugie tak jak Y napisał, granica wewnątrz logarytm równa będzie e8 co wynika wprost z
DEFINICJI liczby e, czyli to z czego chciałeś skorzystac
31 sie 10:51
Jerzy:
ln e8 = 8lne = 8
31 sie 11:19
X: Faktycznie 😂 dzięki !
31 sie 12:47