Prostokąt
cx:
Dany jest prostokąt ABCD, w którym |AB| : |AD| = √2. Punkt S jest środkiem boku AB. Oblicz
miare kąta między prostymi AC i DS.
30 sie 21:50
30 sie 22:35
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
Przyjmuję: |AD| = 2, |AB| = 2
√2
A = (0, 0), B = (2
√2, 0), C = (2
√2, 2), D = (0, 2), E = (
√2, 0)
| | 2 − 0 | | 1 | |
prosta k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = |
| |
| | 2√2 − 0 | | √2 | |
| | 2 − 0 | |
prosta k2: y = a2x + b2, a2 = |
| = −√2 |
| | 0 − √2 | |
a
1*a
2 = −1 ⇒ k
1⊥k
2 i α = 90
o
30 sie 22:59
Mila:
1) AO i DS− środkowe w ΔDAB
|AC|=d
d
2=a
2+b
2=3b
2 ⇔d=b
√3
| | 3 | | √6 | |
|DS|2= |
| b2 ⇔|DS|= |
| b |
| | 2 | | 2 | |
|DE|=U{
√6b}}{3}
2) W ΔAED:
| | b√3 | | √6b | | √3b | | √6b | |
b2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cos∡E /:b2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
cosE=0⇔|∡AED|=90
o
=================
30 sie 23:09
Bogdan:
Dziękuję sam sobie, dziekuję
Mili, bo
cx nie zna takiego słowa
31 sie 22:53
Blee: Dostał gotowca ... dostał ... więc za co ma dziękować?
To w sumie MY powinniśmy mu dziękować, że przyszedł i wspaniałomyślnie wrzucił zadanie ...
gdyby nie on, to nie wiem co byśmy wtedy robili, pewnie dłubali w nosie
31 sie 23:00
Mila:
Teraz tak jest. Pozdrawiam Panów. Będzie lepiej
31 sie 23:32