Teoria sterowania
Benny: Co oznaczają poszczególne komórki w macierzy transmitancji?
Przykładowo mam macierz transmitancji 2x2.
Jakie transmitancje przedstawiają poszczególne komórki?
29 sie 11:09
29 sie 21:56
Benny: Tak ja to rozumiem. Nie jestem tylko pewny czy dobrze czytam tą macierz. Czy Y2(s)/U1(s)=g21?
30 sie 10:45
Pytający:
Masz sytuację analogiczną do układu n równań z m niewiadomymi, gdzie n to liczba wyjść, m to
liczba wejść (nie do końca analogiczną, bo trudno nazywać tu wejścia niewiadomymi). Ta macierz
to macierz współczynników tego układu równań i nie ma tu żadnej filozofii.

Czym jest
współczynnik w tamtej macierzy? Tu jest podobnie.
I nie wiem, czy dobrze rozumiem Twój zapis "Y2(s)/U1(s)=g21", ale:
| y2 | | g22*u2 | |
| =g21+ |
| // dla 2x2 i u1≠0 |
| u1 | | u1 | |
30 sie 11:16