Potęgi i równania
bartek C: Nie miałem jeszcze układów równań
28 sie 10:22
Jolanta: 2(x−3)+5=x−2
28 sie 10:23
bartek C: 2x−6+5=x−2
28 sie 10:29
bartek C: =x−1=2
28 sie 10:30
Jolanta: x−1=2 |+1
x−1+1=2+1
28 sie 10:31
Jolanta: −1+1=1−1=0
28 sie 10:32
Jolanta: x=3
sprawdzenie
2(3−3)+5=3−2
5=2
28 sie 10:34
Jolanta: o 10 :30 brakuje minusa
28 sie 10:36
bartek C: X−1=−2
28 sie 10:37
Jolanta: x−1=−2
28 sie 10:39
Jolanta: x=−2+1
28 sie 10:39
bartek C: X=−2+1
X=−1
28 sie 10:40
bartek C: Spr
2(−1−3)+5=−1
28 sie 10:42
bartek C: −4+5=−1
28 sie 10:43
Jolanta: 2(−4)+5=−1−2
28 sie 10:44
bartek C: −8+5=−3
−3=−3
28 sie 10:47
Jolanta: Tak
2(32−x)−23=4
28 sie 10:48
bartek C: 2(9−x)−8=4
18−2x−8=4
10−2x=4
28 sie 10:54
Jolanta: −2x=4−10 albo 10−4=2x
28 sie 10:55
Jolanta: −2x=−6 |:(−2)
x=3
28 sie 10:58
bartek C: 10−4=2x
6=2x l:2
X=3
28 sie 11:01
Jolanta: kliknij po lewej stronie liczby i wyrażenia i wejdz w wyrażenia algebraiczne
28 sie 11:01
Kasia : 2x+5y−2(3+3x)=
2x−7−18x=14x+18
24+33−26=
(x+y)(x−y)=
2(x+y)−(−x+y)+4(y+x)=
28 sie 13:21
bartek C: 2x+5y−2(3+3x)=2x+5y−6−6x=−4x+5y−6
28 sie 13:25
bartek C: 2x−18x−14x=18+7
−30x=25
x= − 25/30 = − 5/6
28 sie 13:27
bartek C: 16+27−64=(−21)
28 sie 13:27
bartek C: (x+y)(x−y)=x2−xy+xy−y2=x2−y2
28 sie 13:28
bartek C: 2x+2y+x−y+4y+4x= 7x+5y
28 sie 13:30
bartek C: Gotowe
28 sie 13:31
Pani Kasia: Brawo!
28 sie 13:32
29 sie 18:53
Bartek C: 8/125
8/5
2/125
30 sie 12:35
Jerzy:
−22 = ?
30 sie 12:40
bartek C: −4
30 sie 13:17
Jerzy:
OK.
30 sie 13:21
Jolanta: Przedstaw w postaci jednej potęgi
5
2*5
3=
2
7:2
3=
25*5
2*5
3=
1 wrz 12:55
bartek C: 1) 55
2) 24
3) 52*52*53=54*53=57
4) 1/32 * 1/31 = 1/33
2 wrz 19:38
Jerzy:
W 4 niepotrzebna zamiana na potęgi.
2 wrz 19:42