Zamiana kolejności całek
Matematik: Zamień kolejność całek −2∫4 dy −y−4∫−1/2y2 dx − pomoże ktoś? Jestem totalnie
zagubiony :'(
25 sie 23:29
25 sie 23:32
Matematik: Racja, wybaczcie niezgrabność językową − co do khan academy to zapoznałem się ze wszystkim,
jednak nadal nie jestem w stanie rozwiązać zadania − całkowicie nie mam pojęcia jak sobie z
tym poradzić, pomocy!
26 sie 01:07
Matematik: Podbijam, pomoże ktoś?
31 sie 20:14
jc: Narysuj granice obszaru. Granice są tak dobrane, że wyjdzie fragment paraboli i odcinek.
Podziel obrazek na dwie części. Tak będzie wygodniej, inaczej jedna z funkcji opisujących
granicę była opisana na dwóch przedziałach różnymi wzorami.
Zajmij się każdą z całek osobno.
Strasznie abstrakcyjne zadanie. Coś robimy, a nie wiadomo po co, bo przecież nic nie liczymy.
31 sie 22:50
Iryt:

−2≤y≤4
x=−y−4, y=−x−4
−2x=y
2
1)
J=
−2∫
4[
−y−4∫
(−1/2)y2dx]dy=18 po obliczeniu
2)
Zmiana kolejności . Obszar nie jest normalny względem OX, trzeba go podzielic..
y=
√−2x lub y=−
√−2x
y=−x−4
A=((−2,−2)
B=(−8,4)
J={−2}∫
0 [
−√−2x∫
√−2x dy] dx+
−8∫
−2[
−x−4∫
√−2x dy] dx=
31 sie 23:29
jc: Iryt, niby dlaczego to nie jest obszar normalny?
1 wrz 00:24
Adamm:
jc ma rację
jest obszar normalny
jako granicę dolną mamy funkcję 'składaną'
y = −x−4 dla x∊[−8, −2]
−√−2x dla x∊[−2, 0]
1 wrz 03:34
Iryt:
1 wrz 17:39