ulaat: Stosując wzór na sumę kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego uzasadnij, że
n2=1+2+3+...+(n-1)+n+(n-1)+...+3+2+1
Zauważ, że 12=1
22=1+2+1
32=1+2+3+2+1
42=1+2+3+4+3+2+1
18 lis 08:21
Mycha: Sn=n*(a1+an)/2
zauwazmy ze mamy
n*(a1+an)/2+(n-1)(a1+an-1)/2
a1=1
an=n
an-1=n-1
wiec
n*(1+n)/2+(n-1)(1+(n-1))/2=(n+n2+n2-n)/2=2n2/2=n2
c.b.d.o
18 lis 13:13
ulaat: Dzięki... czyli dobrze myślałam tylko błąd w obliczeniach zrobiłam i dlatego mi nie
wychodziło

Jeszcze raz dzięki za pomoc
18 lis 13:26
Lukasz: (5,x,y,10)−ciąg arytmetyczny
(x,y,7/2,2)−ciąg geometryczny
9 kwi 19:59