Zadanie z testu egzaminalnego
Kas: Bardzo proszę o pomoc. Nie mam pojęcia jak zrobić owe zadanie. I jakbym mogła prosić o jakies
zrozumiałe rozwiazanie

Zadania:
Przekątna banknotu o nominale 10 zł ma długość 6
√5 cm.
a) Oblicz wymiary tego banknotu. Zapisz obliczenia.
b)Wymiary banknotu o nominale 50 zł są o 10% większe od wymiarów banknotu o nominale 10 zł.
Oblicz o ile procent powierzchnia banknotu pięćdziesięciozłotowego jest większa od powierzchni
banknotu dziesięciozłotowego. Zapisz obliczenia.
Mogą jeszcze przydać się te dane?
Każdy z banknotów ma kształt prostokąta, którego boki pozostają w stosunku 2:1.
Krótszy bok banknotu o nominale 200 zł ma długość 72 mm.
21 lut 15:02
Blank:

d=6
√5
Z funkcji trygonometrycznych lub z tw. Pitagorasa można obliczyć
21 lut 15:08
Kas: No dobra z tw pitagorasa...jak mi ty 2a wyszło
√179 
Wiem, że jest źle

Nie mam pojęcia
jak to zrobić...
21 lut 15:10
tim: Dzyń, dzyń. Jeżeli a i 2a, to tam NIE MA 30,60,90.
21 lut 15:10
tim: a2 + (2a2) = (6√5)2
a = 6
21 lut 15:11
Blank: d2=a2+(2a)2
180=5a2
a2=36
a=6
Teraz już rozumiesz?
21 lut 15:11
Blank: sorki, Timuś ma oczywiście rację
21 lut 15:12
Basia:
banknot 10 zł to prostokąt o bokach a,b
a = 2b
d=6
√5
d
2 = a
2+b
2
(6
√5)
2 = a
2+(2a)
2
36*5=a
2+4a
2
36*5=5a
2 /:5
a
2=36
a=6
b=12
P
1 = a*b=6*12=72
banknot 50 zł ma boki
a−0,1a=0,9a = 0,9*6=5,4
b−0,1b = 0,9b=0,9*12 = 10,8
P
2=5,4*10,8 = wylicz
x = P
2−P
1 = wylicz
P
1 100%
x p%
wylicz
21 lut 15:13
Staś: a i a
√3 bd przyprostokątne, a 2a przeciw prostokątna
21 lut 15:13
Kas: Tak dzięki
21 lut 15:14
tim: NIE, tam nie ma kątów 30,60,90 i NIE BĘDZIE.
21 lut 15:15
Staś: no, ale dlaczego? Według mnie są.
21 lut 15:17
Staś: banknot 50 zł ma boki
a−0,1a=0,9a = 0,9*6=5,4
b−0,1b = 0,9b=0,9*12 = 10,8
P2=5,4*10,8 = wylicz
x = P2−P1 = wylicz
P1 100%
x p%
x*100
p =
72
x*100
p =
72
a To? o co tu chodzi?
21 lut 15:21
tim: skoro BOKI są proporcjonalne 2:1 to jeden bok ma: 5 drugi ma 10, a przeciwprostokątna ma x√5
= 5√5
21 lut 15:26