| −a+b+c | a−b+c | a+b−c | ||||
Wiadomo, że | = | = | ||||
| a | b | c |
| (a+b)(b+c)(c+a) | ||
Oblicz wartość wyrażenia | ||
| abc |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ | + | + | + | + | = | ||||||
| a−b | a−b | b−c | b−c | c−a | c−a |
| a−c | b−c | b−a | ||||
= | + | + | + | |||
| (a−b)(a−c) | (a−b)(b−c) | (b−c)(b−a) |
| c−a | c−b | a−b | ||||
+ | + | + | = | |||
| (b−c)(c−a) | (c−a)(c−b) | (c−a)(a−b) |
| a−c+b−a | b−a+c−b | c−b+a−c | ||||
= | + | + | ||||
| (a−b)(a−c) | (b−c)(b−a) | (c−a)(c−b) |
| b+c | a+c | a+b | ||||
−1 + | = | − 1 = | − 1, | |||
| a | b | c |
| b+c | a+c | a+b | ||||
(1) | = | = | , | |||
| a | b | c |
| a+b | ||
(2) ( | )3. | |
| c |
| a+b | a+b | ||
= −1 lub | = 2 | ||
| c | c |