joker_89:
2x=7
81-log23
18 lis 00:25
yeti:
1/ x = log
27
2/ 8=2
3 2
3(1-log23) = 2
3 / 2
log227
ze wzoru ,że a
logax =x
otrzymamy 2
3 / 27 = 8/27


18 lis 01:06
joker_89: aha dzięki, bo ja myślałem, że trzeba w pierwszym przypadku obliczyć konkretną wartość
tego logarytmu, bo też sobie go przekształciłem do takiej postaci i się zastanawiałem
ile to jest log27
18 lis 10:18
yeti:
można sobie to oszacować w przybliżeniu też

np
2
2 = 4 2
3 = 8 więc wartość x⊂(2, 3) ≈ 2, 8
( bo bliższa 3
18 lis 13:42