wd
tryg: 501. dla jakich wartości parametru m równanie sin2x+sinx+m=0 ma rozwiązania
21 lut 14:42
Kama: Ja bym zrobiła tak:
sin2x = 2sinx*cosx
2sinx*cosx + sinx + m = 0
cosx wyznaczyć jedynki trygonometrycznej i podstawić, następnie podstawienie sinx = t i
powstaje równanie kwadratowe, z którego delta powinna być większa bądź równa 0 by były
rozwiązania.
21 lut 14:55
tryg: tam miało być sin2x+sinx+m=0 więc od razu mamy równanie kwadratowe, rzecz w tym, że sam
warunek na deltę to za mało. Dodatkowo pierwiastek/tki mają leżeć w przedziale <−1,1> i tego
już nie umiem ując w warunkach... próbowałam z xw∊<−1,1> i f(−1)≥0 i f(1)≥0, ale niedokońca
mam poprawny wynik, więc chyba trzeba trochę inaczej. tylko jak?
21 lut 15:06
tryg:
21 lut 15:07
Godzio:

f(−1) ≥ 0
f(1) ≥0
sinx = t
t
2 + t + m =0
Δ>0
f(−1) = 1 −1 + m ≥0
m≥0
f(1) = 1+1+ m = 2+m ≥ 0
m≥−2
chyba tak powinno być
21 lut 15:15