potrzebne na już
michal cynarski: Wykaż , że jeżeli x+y+z=1 , to x2 + y2 + z2 ≥ 1/3
7 sie 15:02
Adamm:
proste −> nierówności między średnimi
7 sie 15:16
Mila:
Z. x+y+z=1
Wiadomo, że:
1) x
2+y
2≥2xy
2) x
2+z
2≥2xz
3)z
2+y
2≥2zy
x
2+y
2+z
2=(x+y+z)
2−(2xy+2xz+2zy)≥1−[x
2+y
2+x
2+z
2+z
2+y
2]
⇔
x
2+y
2+z
2≥1−[x
2+y
2+x
2+z
2+z
2+y
2]⇔
3(x
2+y
2+z
2)≥1
II sposób
Nierówność między średnią kwadratową i arytmetyczną:
x+y+z=1
7 sie 17:39
jc: 0 ≤ (x−1/3)2+(y−1/3)2+(z−1/3)2=x2+y2+z2−2(x+y+z)/3 + 1/3 = x2+y2+z2 − 1/3
W ostatniej równości wykorzystałem fakt, że x+y+z=1.
7 sie 18:02