Przekrój czworościanu
Kraterek: W czworościanie foremnym o krawędzi długości 6 cm poprowadzono przekrój płaszczyzną
przechodzącą przez wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z
tą wysokością. Oblicz odległość płaszczyzny podstawy od punktu, w którym wysokość ostrosłupa
przebija płaszczyznę przekroju. (Od razu mówię, że chodzi o wysokość poprowadzoną z całkiem
innej podstawy).
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Ja się poddałam.
5 sie 18:00
wredulus_pospolitus:
zauważ, że otrzymany przekrój to trójkąt równoramienny o ramionach h =
(wysokość
podstawy/ściany bocznej) i podstawie d =
(tw. cosinusów się kłania)
5 sie 19:55
Parys:
Rysunek ostrosłupa o podstawie trójkąta z trzema krawędziami niewidocznymi?, masakra
Kto Cię uczył rysunku?
5 sie 20:43
Mila:
Szukane: |QQ'|=x
Próbuj liczyć sama.
5 sie 21:25
Lech:
Już lepszy rysunek, ale linia CF powinna być rysowana poziomo, tak, żeby kąt FQS i CQS
był wyraźnie prosty.
5 sie 23:39
Bleee: Lech − − − Ty se jaja robisz? Może chcesz mi powiedzieć że TY rysunki robiłeś na desce
kreslarskiej z dokładnością do 1 mm?
Rysunek zawsze jest POGLĄDOWY
6 sie 00:08
Maryna:
A kto Ci Bleee wbił do głowy taki durny pogląd, że rysunek jest poglądowy? Rysunek jest ważnym
I bardzo istotnym elementem prezentacji rozwiązania zadania, jeśli tego nie czujesz i nie
rozumiesz toś kiep i zajmij się czymś innym
6 sie 00:53
6latek: Ktos tu chyba przesadzil z obrazaniem .
Rysunek do zadania ma nie mylic .Nigdy nie bedzie to rysunek dokladny (mam na mysli techniczny)
Ci to tak obrazaja niech sprawdza sobie na swioch czy narysowali je naprawde ze sztuka
kreslarska
Np czy podstawa tego ostroslopa jest narysowana w skroceniu 60 stopni bo to trojkat
rownoboczny
6 sie 11:59
orange:
Dowartościował się chłopina.
6 sie 14:52
xyz:
A zadanie nie rozwiązane.
6 sie 14:54
Mila:
6 sie 14:59