równoległobok
kamil:
W równoległoboku ABCD na bokach AB i AD zaznaczono odpowiednio
| | AK | | 1 | | AL | | 1 | |
punkty K i L tak,że |
| = |
| i |
| = |
| |
| | AB | | 3 | | AD | | 4 | |
Prosta KL przecina przekątną AC w punkcie M
W jakim stosunku punkt M dzieli tę przekątną?
Eta:

1/ rysunek
Z podobieństwa trójkątów
AKC i DLN
w skali k=3 ⇒ |ND| =3a to |NC|=6a
i z podobieństwa trójkątów AKM i NMC (kkk)
to M dzieli AC w stosunku 1:6 licząc od wierzchołka A
==========================================