Szukam wzoru, który pozwoli mi na określenie odległości (x,y,z) między punktami
Kuba:

Cześć.
Szukam wzoru, który pozwoli mi na określenie odległości (x,y,z) między punktami na podstawie
kwadratu oraz na okręgu.
4 sie 21:21
ite:
Możesz np. umieścić tę figurę w układzie współrzędnych o początku w środku okręgu.
4 sie 21:30
Kuba: Mogę to zrobić, ale pozwoli mi to odczytać wynik, a ja bardziej potrzebuję wzoru, który będę
mógł zastosować w programie CAD do obliczania zmiennych dynamicznych.
4 sie 21:39
ite:

(dla uproszczenia na rysunku jest tylko jedna ćwiartka)
a na podstawie tych informacji nie dostaniesz wzoru na z ?
z=15−y
A
x
A2+y
A2=225
4 sie 21:56
Kuba: próbuję to ogarnąć ale mi nie idzie
4 sie 22:16
ite:
zał.|xA|≤15
xA2+yA2=152 → yA2=152− xA2 jak z tego wyliczysz yA
i wstawisz do pierwszego równania z=15−yA to będzie gotowy wzór
pozostaje zastanowić się, czy w pozostałych ćwiartkach coś się zmienia
5 sie 08:08