Przekształcenia
WhiskeyTaster: Uzasadnij, że podprzestrzeń W < Rn taką, że dimW = k można opisać układem n − k równań
liniowych.
Zdefiniujmy przekształcenie F: Rn → W. Skoro W < Rn, to W = Rk. Więc F: Rn → Rk. Z tw. o
indeksie wiemy, że n = dimImFA + dimkerFA, czyli n = dimLin{A1, ..., Ak} + dimkerFA, więc
n − k = dimkerFA.
Czyli otrzymujemy przestrzeń rozwiązań układu jednorodnego, ale wiemy, że wymiar warstwy
rozwiązań jest taka sama, jak wymiar przestrzeni rozwiązań. Czy to jest wystarczające?
4 sie 19:11
Adamm:
napisałeś zdefiniujmy, ale nic nie definiujesz.
4 sie 19:12
WhiskeyTaster: Fakt. Niech F([x1, ..., xn]) = [1, 2, ..., k−1, k]
4 sie 19:28
jc: Niech u1, u2, ..., uj będzie bazą dopełnienia ortogonalnego W w Rn.
Wtedy W jest zbiorem rozwiązań układu równań
u1*w=0
u2*w=0
...
uj*w=0
* oznacza iloczyn skalarny. j=n−k.
5 sie 16:17
Adamm:
Ah, myślałem nad dopełnieniem ale liniowym. Wszystko jasne.
5 sie 17:26
WhiskeyTaster: Czy jest inny sposób na rozwiązanie zadania? Nie przerabiałem jeszcze dopełnienia
ortogonalnego.
7 sie 18:27