Układy równań
WhiskeyTaster: Czy w postaci schodkowej macierzy, zero może być wyrazem wiodącym? Mam wyznaczyć rozwiązanie
ogólne w zależności od parametru t. Macierz rozszerzona układu wygląda następująco:
2 5 1 3 | 2
4 6 3 5 | 4
4 14 1 7 | 4
2 −3 3 t | 7
A po zastosowaniu operacji wierszowych wychodzi mi taka macierz:
2 5 1 3 | 2
0 −4 1 −1| 0
0 0 0 t−1 | 5
0 0 0 0 | 0
I tutaj jestem trochę w kropce. Dla t = 1 otrzymamy układ sprzeczny, ponieważ wyjdzie 0 = 5. A
dla reszty? Skoro zero byłoby wyrazem wiodącym, to x3 wyrażałby się poprzez x4, a tutaj
widać, że takie coś nie ma miejsca.
4 sie 15:08
Adamm:
wykreślasz ostatni wiersz
t≠1 to mamy nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru
(podprzestrzeń R4 izomorficzna z R)
4 sie 15:12
WhiskeyTaster: Trochę tego nie widzę. Wykreślenie ostatniego wiersza jest oczywiste, bo nic już nie wnosi do
rozwiązania, oprócz określenia rzędu macierzy. Ale co z dalszym rozwiązaniem?
2x
1 + 5x
2 + x
3 + 3x
4 = 2
−4x
2 + x
3 − x
4 = 0
2x
1 + 5x
2 + x
3 + 3x
4 = 2
Jaki wektor będzie tworzył przestrzeń rozwiązań? Te wiodące zero wszystko mi komplikuje, nie
bardzo to widzę.
4 sie 15:26
WhiskeyTaster: Hm, chyba to zobaczyłem. Dla t ≠ 1 otrzymamy jakiś układ równań, który będzie wyrażany poprzez
x3. Zgadza się?
4 sie 15:30
Adamm:
tak
4 sie 15:51
WhiskeyTaster: Okej, dziękuję za pomoc, Adamm.
4 sie 15:53