obwód koła
matura20:
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego wybrano dwa punkty D i E
tak,że |AD|=AC| i |BE|=|BC|
Wykaż ,że obwód koła wpisanego w ten trójkąt jest równy π|DE|
4 sie 14:03
Eta:

1/ rysunek ( 1500 razy o tym piszę
2/|DB|=c−b to |DE|+c−b=a ⇒ |DE|=a+b−c = 2r
gdzie 2r −− dł. średnicy okręgu wpisanego w ΔABC
L
k=2πr
L
k=|DE|*π
=========
c.n.w.
4 sie 15:11
4 sie 15:16
4 sie 15:17
Eta:
@
matura20 Wrzucasz zadania i......... ni be, ni me, ni kukuryku
4 sie 15:19
nikt: Nie wysilaj sie , zrob sobie wakacje ! ! ! !
4 sie 16:18
.,,:
Sam sobie zrób wakacje i nie wchodź tu ze swoimi radami!
4 sie 17:42
Eta:
4 sie 20:19